Chleb jest podstawowym pożywieniem w wielu krajach i jest spożywany na całym świecie od tysiącleci.
Zwykle przygotowywany z ciasta z mąki i wody, chleb jest dostępny w wielu odmianach, w tym na zakwasie, słodkim pieczywie, pieczywie sodowym i nie tylko.
Mimo dużej popularności chleb jest często określany jako niezdrowy, szkodliwy i tuczący.
W tym artykule przeanalizujemy wpływ chleba na zdrowie i dowiesz się, czy jest on dla Ciebie dobry, czy zły.
Niska zawartość niezbędnych składników odżywczych
W porównaniu z innymi produktami, takimi jak owoce i warzywa, chleb ma stosunkowo niską zawartość niezbędnych składników odżywczych.
Jest dość bogaty w kalorie i węglowodany, ale ma niską zawartość białka, tłuszczu, błonnika, witamin i minerałów.
Jednak profil składników odżywczych może się znacznie różnić w przypadku różnych rodzajów pieczywa.
Na przykład pieczywo pełnoziarniste może pochwalić się większą ilością błonnika, podczas gdy ziarna są bogatsze w beta-karoten oraz witaminy C i E.
PODSUMOWANIE
Chleb jest bogaty w kalorie i węglowodany, ale ma niską zawartość białka, tłuszczu, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Jednak specyficzny profil składników odżywczych zależy od rodzaju pieczywa.

Zawiera gluten
Produkty pszenne, takie jak chleb, zawierają gluten, specyficzny rodzaj białka, który pomaga w wyrastaniu ciasta i nadaje mu elastyczną teksturę.
Chociaż większość ludzi łatwo trawi gluten, niektórzy nie mogą go tolerować.
Na przykład celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego i osłabia wchłanianie składników odżywczych.
Niektórzy ludzie mogą również mieć wrażliwość na gluten, co może powodować problemy, takie jak wzdęcia, biegunka i ból brzucha.
W przypadku tych osób należy całkowicie unikać chleba pszennego, aby zapobiec negatywnym skutkom ubocznym.
To powiedziawszy, dostępne są również produlty bezglutenowe – zwykle z tapioki, brązowego ryżu lub mąki ziemniaczanej zamiast mąki pszennej.
PODSUMOWANIE
Chleb zawiera gluten, który może powodować niepożądane skutki uboczne u osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.
Wysoka zawartość węglowodanów
Chleb jest bogaty w węglowodany – jedna kromka białego chleba zawiera średnio 13 gramów.
Twoje ciało rozkłada węglowodany na glukozę, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi.
Niektóre badania sugerują, że spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (GI) – który jest miarą tego, jak szybko żywność podnosi poziom cukru we krwi – może prowadzić do zwiększonego głodu i większego ryzyka przejadania się.
Jedno badanie z udziałem 571 osób dorosłych powiązało nawet spożycie żywności o wysokim IG ze zwiększoną masą ciała.
Diety wysokowęglowodanowe mogą również wiązać się z większym ryzykiem cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca.
Jednak niektóre odmiany, takie jak chleb pełnoziarnisty, są również bogate w błonnik, który może spowolnić wchłanianie cukru we krwi, aby pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi.
Badania wskazują, że zwiększenie spożycia błonnika może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca, karmić pożyteczne bakterie jelitowe i zwiększyć częstotliwość stolca, aby wspierać regularność wypróżnień.
PODSUMOWANIE
Wysoka zawartość węglowodanów w chlebie może zwiększać poziom cukru we krwi i zwiększać głód, jednocześnie prawdopodobnie sprzyjając wyższej masie ciała i zwiększonemu ryzyku cukrzycy i zespołu metabolicznego.
Może zawierać składniki przeciwodżywcze
Ziarna zazwyczaj zawierają składniki przeciwodżywcze, związki, które blokują wchłanianie niektórych minerałów przez organizm.
Ziarna w szczególności są bogate w kwas fitynowy, rodzaj cząsteczki, która wiąże żelazo, cynk, magnez i wapń i zapobiega ich wchłanianiu.
Chociaż bogaty w błonnik, pełnoziarnisty chleb może mieć bogatszy profil składników odżywczych niż rafinowane ziarna o niższej zawartości błonnika, takie jak biały chleb, jest również bardziej prawdopodobne, że będzie zawierał więcej składników przeciwodżywczych.
W przypadku większości osób stosujących dobrze zbilansowaną, zdrową dietę, składniki odżywcze nie powinny mieć większego znaczenia.
Jednak w przypadku wegan, wegetarian i tych, którzy swoją dietę opierają na zbożach i roślinach strączkowych, substancje przeciwodżywcze mogą przyczyniać się do poważnych niedoborów żywieniowych.
Moczenie i kiełkowanie ziaren przed pieczeniem to łatwy i skuteczny sposób na zmniejszenie zawartości przeciwutleniaczy i zwiększenie wchłaniania składników odżywczych.
PODSUMOWANIE
Ziarna zawierają składniki przeciwodżywcze, takie jak kwas fitowy, który może blokować wchłanianie minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez i wapń.