Olej MCT – właściwości i zastosowanie

O wpływie dobrej jakości tłuszczów na organizm człowieka wiemy coraz więcej. Wiadomo, że są one źródłem kwasów tłuszczowych. Dużą uwagę zwraca się nie tylko na ich pochodzenie, ale także wielkość cząsteczek. Dlatego zainteresowanie wzbudza olej MCT. Zobacz, co to jest i jakie ma właściwości?

Olej MCT – co to takiego?

Oleje MCT są tłuszczami, które wyróżniają się swoją budową chemiczną. Mają one małe cząsteczki i krótkie łańcuchy – zawierają tylko od 6 do 12 atomów węgla. Ich nazwa jest skrótem od angielskich słów Medium Chain Triglycerides.

Zaletą oleju MCT jest to, że dużo łatwiej przenika przez błony komórkowe komórek w ciele człowieka. Mogą być też metabolizowane w dużo prostszy i szybszy sposób. Ma to ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Więcej informacji na temat oleju MCT można znaleźć na stronie https://4ease.pl/blog/o-cbd/czym-jest-olej-mct.

Źródła oleju MCT

Najcenniejszym źródłem MCT jest olej kokosowy. Jego zawartość w tym produkcie spożywczym ocenia się nawet na 60%. Warto jednak zwracać uwagę na to, żeby olej kokosowy był nierafinowany. Pewne ilości MCT można znaleźć też w innym pożywieniu. Są to masło i tłusty nabiał. Na rynku dostępne są też preparaty, które zawierają wyłącznie olej MCT. Jego źródłem są w głównej mierze orzechy kokosowe.

Właściwości oleju MCT

Olej MCT ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jego działanie polega na:

  • neutralizowaniu bakterii i grzybów,
  • łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • wspieraniu funkcjonowania układu pokarmowego,
  • dostarczeniu organizmowi energii,
  • wspieraniu redukcji masy ciała.

Ponadto olej MCT dostarcza organizmowi potrzebnych kwasów tłuszczowych.

Olej MCT a redukcja tkanki tłuszczowej

Dużo mówi się o oleju MCT w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak ze względu na wsparcie funkcjonowania przewodu pokarmowego (a tym samym trawienia), a także zapewnieniu uczucia sytości przez długi czas. Dzięki temu ograniczone zostaje sięganie po przekąski między posiłkami. Szybciej też zostaje zaspokojony głód, co wiąże się ze spożywaniem mniejszych porcji. Wiele badań wykazało także, że olej MCT wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak stosować olej MCT?

Olej MCT trzeba stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Szczególnie ważne są te, które dotyczą maksymalnej dobowej dawki. Pod żadnym pozorem nie można jej przekraczać. Warto pamiętać, że w przypadku oleju MCT wystarczy kilka mililitrów dziennie (zależy to jednak od preparatu), aby zaobserwować pozytywny wpływ na organizm. Wyższe dawki nie przyspieszają i nie wzmacniają efektów. Mogą natomiast spowodować pojawienie się objawów niepożądanych.

Popularnym sposobem na przyjmowanie oleju MCT jest tzw. kuloodporna kawa. Do naparu należy dodać łyżkę oleju kokosowego i masła klarowanego, a następnie zblendować. Dostępne są też olejki zawierające MCT. Należy pamiętać, że niedozwolone jest smażenie na oleju MCT, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur mogą powstawać związki o działaniu toksycznym (jest to powszechne zjawisko dla wielu naturalnych olejów).

Powrót na górę